Ποια τα αίτια της Αχίλλειου τενοντοπάθειας;
Ο Αχίλλειος τένοντας, ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος τένοντας του ανθρώπινου σώματος, είναι σημαντικός για το περπάτημα, το τρέξιμο και το άλμα, κάτι που τον καθιστά ευάλωτο σε τραυματισμούς. Συνήθη αιτία της τενοντοπάθειας είναι:
- Επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες: Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ποδιού και του αστραγάλου, όπως το τρέξιμο, το άλμα ή ο χορός, μπορούν να ασκήσουν πίεση στον Αχίλλειο τένοντα οδηγώντας σε φλεγμονή.
- Απότομη αύξηση της δραστηριότητας: Η δραστική αύξηση της έντασης, της διάρκειας ή της συχνότητας της άσκησης χωρίς κατάλληλη προπόνηση μπορεί να υπερφορτώσει τον Αχίλλειο τένοντα και να προκαλέσει τραυματισμό.
- Ακατάλληλα υποδήματα: Υποδήματα που δεν παρέχουν την απαραίτητη στήριξη ή προστασία κατά των κραδασμών μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση τενοντοπάθειας, αυξάνοντας την πίεση που δέχεται ο τένοντας κατά τη διάρκεια της κίνησης.
Ποια τα συμπτώματα της τενοντοπάθειας Αχίλλειου τένοντα;
Τα συμπτώματα της Αχίλλειου τενοντοπάθειας μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα, αλλά γενικά περιλαμβάνουν:
- Πόνο: Ο πόνος στην περιοχή του τένοντα, ειδικά το πρωί ή μετά από περίοδο ανάπαυσης, είναι σύνηθες σύμπτωμα.
- Οίδημα: Οίδημα κατά μήκος του αχίλλειου τένοντα, ειδικά κοντά στην πτέρνα, μπορεί να παρουσιαστεί λόγω φλεγμονής.
- Δυσκολία κίνησης: Ο πόνος και η αίσθηση δυσφορίας μπορεί να επιδεινώνονται με τη δραστηριότητα, δυσχεραίνοντας το περπάτημα, το τρέξιμο ή την ανάβαση σκαλοπατιών.
- Μειωμένο εύρος κίνησης: Μείωση της ευελιξίας και του εύρους κίνησης στον αστράγαλο μπορεί να παρουσιαστούν ως αποτέλεσμα τενοντοπάθειας του Αχίλλειου.
Ποιος ο ρόλος της Υπερηχογραφίας σε περιπτώσεις Αχίλλειου Τενοντοπάθειας;
Το Υπερηχογράφημα αποτελεί την εξέταση εκλογής για την απεικόνιση των τενόντων και ο ρόλος των Νεότερων Υπερηχογραφικών Τεχνικών είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της Αχίλλειου τενοντοπάθειας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι, σε περιπτώσεις Αχίλλειου τενοντοπάθειας, παρουσιάζεται αυξημένη μικροαγγείωση στην περιοχή της βλάβης καθώς και νεοαγγείωση, δηλαδή δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, η οποία σχετίζεται με τον πόνο, τη μειωμένη λειτουργία και τη χρόνια φύση της κατάστασης.
Οι Νεότερες Υπερηχογραφικές Τεχνικές παρέχουν τη δυνατότητα απεικόνισης της αιματικής ροής στα μικρά αγγεία και του εντοπισμού πιθανής νεοαγγείωσης, επιτρέποντας σε έναν εξειδικευμένο Ιατρό-Ακτινολόγο να διαγνώσει και να αξιολογήσει την πάθηση με απόλυτη ακρίβεια, καθώς και να προβεί σε Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Ενέσιμη Θεραπεία, όπου αυτό ενδείκνυται.
Αντιμετώπιση της Αχίλλειου Τενοντοπάθειας: Ενέσιμη Θεραπεία Φυσιολογικού Ορού (HVIGI)
Η Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Έγχυση Φυσιολογικού Ορού (HVIGI/High-Volume Image-Guided Injection) είναι μία σύγχρονη θεραπευτική τεχνική για περιπτώσεις αχίλλειου τενοντίτιδας, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της νεοαγγείωσης που επηρεάζει τον τένοντα.
Η θεραπεία HVIGI περιλαμβάνει την, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, έγχυση μίγματος τοπικού αναισθητικού και φυσιολογικού ορού μεταξύ του τένοντα και του παρατενόντιου ή μεταξύ του τένοντα και του λιπώδους σώματος του Kager, προκαλώντας την εξάλειψη της νεοαγγείωσης, καταπραΰνοντας τον πόνο και βελτιώνοντας τη λειτουργία του τένοντα.
Η Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη HGVI αποτελεί μία ασφαλή, ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για ασθενείς με Αχίλλειο τενοντοπάθεια, η οποία μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή της χειρουργικής επέμβασης. Ο ρόλος της Υπερηχογραφικής Καθοδήγησης κατά τη θεραπεία HGVI είναι κρίσιμος για την ασφάλεια της επεμβατικής διαδικασίας καθώς και την ακριβή τοποθέτηση της ένεσης στην ανατομική περιοχή που πάσχει.
Συμπέρασμα
Λόγω της κεφαλαιώδους σημασίας του Αχίλλειου τένοντα στην κινητικότητα του σώματος, η τενοντοπάθεια του αχίλλειου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή του ασθενούς. Η Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Έγχυση Φυσιολογικού Ορού (HVIGI) αποτελεί καινοτόμο επιλογή για την αντιμετώπιση της Αχίλλειου τενοντοπάθειας, καθώς καταπραΰνει τη φλεγμονή εξαλείφοντας τη νεοαγγείωση γύρω από τον τένοντα, χωρίς τη χρήση κορτιζόνης ή άλλων φαρμάκων. Οι ελάχιστα επεμβατικές, υπερηχογραφικά καθοδηγούμενες θεραπείες συνεχίζουν να εξελίσσονται, προσφέροντας βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα, μειωμένο χρόνο ανάρρωσης και πιθανότατα αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης.